Omgeving

 

Minicamping ’t Achterom is gelegen in het noordoosten van de provincie Friesland in de gemeente Noard East Fryslân op zo’n 500 meter afstand van het gezellige oude dorp Kollum. Kollum is een belangrijk dorp voor de regio, met een diversiteit aan winkels in de Voorstraat en het aangrenzende winkelgebied, waar drie supermarkten en verschillende bekende winkelketens zijn gevestigd.

De voorstraat met o.a. bakker en slager

Kollum kenmerkt zich de laatste jaren steeds meer als het watersportdorp van de regio. Naast een eigen jachthaven, goede aanlegsteigers in en rondom het dorp, heeft Kollum een overdekt zwembad in het dorp en een openlucht zwembad, It Paradyske, aan de buitenrand van het dorp. In Kollum zijn kano’s, waterfietsen en bootjes te huur, zo kunt u vanaf het water het oude centrum bekijken, maar ook de omgeving verkennen. Vanuit Kollum is het ook mogelijk om met de boot het Lauwersmeer op te varen of via de kanalen en vaarten de omliggende dorpen aan te doen.

Vogels spotten in N.P. Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is de ideale plek om vogels te spotten, neem kijker en camera mee en geniet van wat dit prachtige gebied te bieden heeft.

Vanaf uitkijkpunt Zomerhuisbos, Blikplaatgat N.P. Lauwersmeer
Vogels spotten en meer op de vogelroute
Uitkijktoren Vlinderbalg N.P. Lauwersmeer

Hondenlosloopgebied

Aan de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer is een stuk bos waar de hond los mag lopen en eventueel kan zwemmen.

Hondenlosloopgebied
Hondenlosloopgebied

Fietsknooppuntennetwerk

Fietsknooppuntnetwerk
Fietsknooppuntnetwerk

Minicamping ’t Achterom ligt aan knooppunt 93 van het fietsroute netwerk Noordoost Friesland. U kunt vanaf de camping uw route fietsen of bij een knooppunt de auto parkeren en van daaruit uw fietsroute starten. Aan de hand van de nummers fietst u van knooppunt naar knooppunt. Op veel knooppunten staan overzichtsborden met het aantal kilometer van knooppunt tot knooppunt, hiermee kunt u zelf uw fietsroute bepalen. U kunt natuurlijk ook gewoon gaan fietsen en uw route laten bepalen door uw eigen ‘kompas’.

Knooppunt
Knooppunt

 

De Noardlike Fryske Walden

De Noardlike Fryske Wâlden (Noordelijke Friese Wouden) tussen Dokkum en Drachten is een Nationaal Landschap. Het gebied dankt deze titel aan de unieke combinatie van landbouwgrond, natuur en cultuurhistorie. Je ziet hier houtwallen, pingoruïnes, elzensingels, weidegronden, meren, moerassen en veel zandpaden. Door de ligging op de grens van zand en klei is de natuurwaarde en biodiversiteit bijzonder groot.

Het eeuwenoude coulisselandschap met elzensingels en houtwallen met daaronder (bramen)struiken is vrijwel intact gebleven. Dat maakt het uniek in heel Europa.

Het kleinschalige coulissenlandschap nodigt uit om verkend te worden. Er zijn talrijke routes uit te stippelen op de fiets of als wandeling.

Kijk ook hier voor activiteiten in Kollum en omgeving.